”Hur kan en mamma sälja sitt barn?”
30 mars, 2022

Vi fick en pratstund med den amerikanska författaren Kristina McMorris om hennes i Sverige nyss släppta bok, Såld på en måndag.

Berätta, vad fick dig att skriva den här boken?
– En dag, medan jag höll på med research för en annan bok, stötte jag på ett fotografi som verkligen chockade mig. Det var ett historiskt foto av en kvinna, som satt utanför en lägenhet i Chicago med huvudet bortvänt från kameran. Bredvid henne fanns flertalet små barn, och en skylt vars text löd: ”4 barn till salu, förfrågningar härinne”.

Kristina McMorris tänkte att hon kunde förstå en förälder som lämnar bort sitt barn, om det är vad som krävs för barnets trygghet och välmående – men hur kunde modern be om pengar för det?
– Den frågan gnagde inom mig under flera månader.

Till slut bestämde hon sig för att försöka utreda familjen och vad som hände med den. Hon fann en gammal tidningsartikel som rapporterade att alla kvinnans fyra barn hade sålts eller lämnats bort, men inte förrän två år efter att fotografiet tagits.
– Artikeln nämnde också att vissa släktingar hävdade att fotot var iscensatt. Det var då jag noterade hur perfekt målad skylten var, vilket fick mig att fundera över vad som kunde ha utlöst hela situationen. Därifrån började idén till Såld på en måndag växa fram.

Boken har varit en enorm framgång i USA, där det inte råder brist på starka titlar av stora författare. Vad tror du fick din bok att sticka ut? Varför har den fått sådant gehör bland läsarna?
– Jag vill nog tro att läsarna har uppskattat berättelsen av samma skäl som jag tyckte om att skriva den – för att den dyker ned i en del av historien, Depressionen, som det inte skrivs om så ofta, och erbjuder ett nytt perspektiv på den eran. Jag tror också att människor fascineras av de kedjeeffekter av oavsiktliga konsekvenser som ibland kan utlösas; för mig är det i alla fall så.
– Dessutom, som i alla mina romaner har den här historien ett starkt fokus på komplexiteten i familjerelationer. Något som vi alla kan relatera till, på olika vis.

I och med det pågående kriget i Europa tvingas hundratusentals människor fly sina hem, och barn blir föräldralösa. Inte olikt perioden som din bok utspelar sig under i 1930-talets USA. Erbjuder Såld på en måndag något hopp eller några lärdomar för dagens europeiska läsare?
– Kriget i Ukraina är fullständigt förödande. Tyvärr är historien full av fruktansvärda stunder som denna. Jag måste säga att det jag uppskattar mest med historiska romaner är att de ofta riktar ljuset mot det mod och den motståndskraft som människor uppvisat när de genomlidit svåra tider. Det påminner oss om vikten av hopp som en källa till styrka för att leda oss genom svårigheter.
– Självklart hoppas jag att min egen berättelse kan, om än i det lilla perspektivet, hjälpa andra genom att skänka sådan inspiration.