Om LB Förlag

LB Förlag startades 2016 av Louise Bäckelin som efter tjugo år inom bokbranschen bestämde sig för att starta ett förlag. Förlaget ger ut svenska och internationella titlar som underhåller och berör. Du hittar LB Förlags utgivning överallt där det säljs böcker i Sverige.

Kontakta oss

För intervjuer med våra författare eller liknande förfrågningar, vänligen kontakta press- och kommunikationsansvarig Emma Hammenstig på press@lbforlag.se.

För recensionsexemplar, vänligen kontakta recex@lbforlag.se.

För övriga frågor, kontakta info@lbforlag.se.

Louise Bäckelin,  VD

Jag var en bokslukare som barn och jag läste mer eller mindre urskillningslöst. Jag kunde gå i timmar på biblioteken och på måfå rycka fram titlar som verkade intressanta. På landet plöjde jag mammas gamla böcker om Anne på Grönkulla lika gärna som hennes Maria Lang-deckare. Drömmen var så klart att bli bibliotekarie!

Istället blev jag civilekonom och betade i rask takt av branscher som IT, olja och kosmetik innan jag landade i bokbranschen och insåg att man kan jobba med böcker utan att vara bibliotekarie.

Under många år arbetade jag med pocket och på sätt och vis är det min pocketerfarenhet som lagt grunden för LB Förlag. Här vill jag ge ut starka berättelser med hög kommersiell potential.

Jag har många starka läsminnen, men ett av dem gäller Hundra år av ensamhet av Gabriel Garcia Marquez. Jag började läsa den flera gånger, men kom av mig eftersom flera personer har samma namn och jag tyckte den var ganska rörig. Men så gav jag den en chans till, kom över tröskeln och kunde sedan inte sluta läsa. En fantastisk läsupplevelse!

louise@lbforlag.se
070-616 67 66

Emma Andersson, REDAKTIONSANSVARIG

FÖRÄLDRALEDIG 

Från att jag var i runt sexårsåldern tassade jag upp tidigt varje helgmorgon, slog mig ned vid pappas stationära dator och skrev berättelser. Idag finns de alla samlade i en tjock pärm hemma hos mina föräldrar och jag blir både generad och imponerad när jag läser dem. Med åren började fantasin att tryta men intresset för läsning och det svenska språket bestod. När jag i äldre tonåren förstod att det finns ett yrke som heter förlagsredaktör visste jag precis vad jag skulle syssla med i framtiden. Efter gymnasiet läste jag en kandidatexamen i litteraturvetenskap, arbetade en period på Bonnierförlagen och idag är jag redaktionsansvarig och förläggande redaktör på LB Förlag. Och mitt yrke är precis så kul som jag trodde att det skulle vara.

Man kan säga att mitt arbete handlar om att se till att våra böcker blir just böcker. Från råmanus till rykande färsk från tryckeriet, från ax till limpa. Det kreativa arbetet att tillsammans med författaren utveckla och förädla ett manus, eller för den delen en omslagsidé, är bland det roligaste jag vet. Det är en verkligen ynnest att få arbeta med sitt intresse.

Mitt starkaste läsminne är när jag läste Älskade av Toni Morrison för första gången. Jag fann en favorit och vet inte hur många gånger jag har läst den boken sedan dess.

emma@lbforlag.se
070-511 32 45

VIKARIERANDE REDAKTIONSANSVARIG, ALVA LINDHOLM, alva@lbforlag.se

Camilla Molin, sälj- och marknadsansvarig

Jag ser till att våra böcker når sina läsare genom alla tänkbara försäljningskanaler. Försäljning och marknadsföring är en stor del av mitt arbete men jag är också ansvarig för att producera och marknadsföra våra ljudböcker. Jag lyssnar själv mycket på ljudböcker och tycker att det är extra spännande med vår digitala tillväxt. 

Med min bakgrund som civilekonom har jobbat större delen av mitt arbetsliv i IT-branschen med försäljning och som konsultchef. Sommaren 2017 seglade vi till Teneriffa och blev kvar där i två lyxiga sabbatsår. När vi kom hem kände jag starkt att det var dags för att göra något helt annat. Böcker har alltid varit en viktig pusselbit i mitt liv, både som avkoppling och som inspirationskälla men jag hade aldrig funderat på att det gick att jobba med något så roligt som böcker! Louise var modig och kontaktade mig då en tjänst blev ledig och på så sätt började jag på LB Förlag. Efter dryga fyra år i bokbranschen stormtrivs jag! 

Bästa bokminnet är nog Måsen av Richard Bach som jag läste på ett tåg genom Sibirien. Jag vet inte om boken var så fantastisk egentligen, men där och då talade den till mig och fick en stor betydelse.

camilla@lbforlag.se
070-172 47 97

Emma Hammenstig, PRESS- OCH KOMMUNIKATIONSANSVARIG

Jag minns inte hur eller när jag lärde mig att läsa. Vad jag vet är att jag sedan lässtarten aldrig har slutat, eller ens tagit ett uppehåll. Böcker har varit och är en stor del av mitt liv. De har verkligen vidgat min värld och gett mig möjligheten och ynnesten att få ta del av andra människors liv och tankar.

Att jag skulle jobba med språk och text kändes självklart, så efter gymnasiet utbildade jag mig till journalist. Ett omväxlande och roligt yrke som jag verkligen har trivts med, men efter många år på flera av Sveriges större magasinsförlag ville jag byta inriktning och började därför att titta mot bokbranschen. Det var så jag hamnade på LB Förlag.

Mitt arbete är att ge våra böcker och författare bästa möjliga synlighet och uppmärksamhet så att de hittar sina läsare. Det kan vara genom intervjuer i media, recensioner, författarsamtal eller bokrelaterade event. Jag är också ansvarig för förlagets sociala medier.

Min första riktigt minnesvärda läsupplevelse är J.R.R. Tolkiens fantasytrilogi Sagan om Ringen, som jag läste som tonåring. Jag var så fascinerad av författarens rika fantasi och den värld han målade upp, och med tanke på att böckerna sammanlagt har över tusen sidor, fick jag vara i den världen länge.

emma.hammenstig@lbforlag.se
070-222 07 77