Snabba frågor till Frida Skybäck och Anna Lönnqvist
17 april, 2020
Frida Skybäck och Bokcirkeln vid världens ände. Foto: Camilla Gewing-Stålhane.

Må extra bra i karantäntider med våra feelgoodförfattare Frida Skybäck och Anna Lönnqvist. Lär känna dem lite bättre!

Frida Skybäck har gett ut böckerna Bokhandeln på Riverside Drive och Bokcirkeln vid världens ände på LB Förlag och i augusti kommer hennes tredje bok hos oss, Bokskåpets hemlighet.

Vad läser du just nu?

Jag läser Små eldar överallt av Celeste Ng. Den är både välskriven och spännande och jag kan verkligen rekommendera den.

Vad gör du när du vill må lite extra bra?

Då går jag en långpromenad eller åker till stranden. Jag bor i utkanten av Lund och ett stenkast bort finns det öppna fält och vacker mosse där jag älskar att promenera, men är familjen med åker vi hellre till Lomma och leker i sanden och äter glass.

Beskriv din perfekta lässtund.

Jag sitter gärna ute i solen och läser. Viktigast av allt är att jag har en skön stol där det går att sitta länge och att barnen har något att göra så att jag får läsa ifred.

Ge oss dina bästa feelgoodboktips bland LB:s böcker.

Jag tycker väldigt mycket om Kelly Rimmers Jag utan dig. Två andra säkra kort är böcker av Sheila O’Flanagan och Anna Lönnqvist.

Anna Lönnqvist och Minns oss som nu. Foto: Magnus Östh.

Och på tal om Anna Lönnqvist: Anna har gett ut böckerna Julia och Jack, Sommaren med Ava och Minns oss som nu på LB Förlag. Minns oss som nu kommer i pocket i oktober.

Vad läser du just nu?

Jag har fastnat totalt i Lucinda Rileys serie De sju systrarna och är just nu på bok nummer fyra i serien: Pärlsystern. Sedan har jag också precis avslutat Mhairi McFarlanes Det kommer aldrig vara över för mig. Hon är en annan favoritförfattare.

Vad gör du när du vill må lite extra bra?

Jag bakar kakor, läser och tittar på serier eller film. På samma sätt som jag alltid har läst och skrivit har jag också alltid tyckt om att baka, och det ska vara söta saker: småkakor, kladdkakemuffins, morotskaka eller varför inte en hederlig drömtårta eller kärleksmums med mycket glasyr på.

Beskriv din perfekta lässtund.

Under vinterhalvåret kryper jag gärna upp i läsfåtöljen framför kaminen tillsammans med ett fat nybakade kakor och en stor kanna nybryggt te, och några tända ljus. Det är så perfekt som det går att bli, enligt mig. Och under sommaren tycker jag om att läsa utomhus. Ett glas bubbel och en bra bok före helgmiddagen är den ultimata lyxen.

Ge oss dina bästa feelgoodboktips bland LB:s böcker.

Sheila O’Flanagan har jag läst ända sedan hon började ges ut i Sverige och hon skriver riktiga feelgoodböcker som inte väjer för svåra ämnen. Jag läste nyligen Den där kvällen av henne som precis har kommit ut i pocket, och den rekommenderar jag varmt. Att hon dessutom är väldigt behaglig och trevlig som person upptäckte jag förra året på Feelgoodfestivalen när jag fick förmånen att träffa och hänga litegrann med henne. Det är ett extra plus. Jag utan dig av Kelly Rimmer är ett annat tips. Superbra bok, men var beredd på att ha en näsduk nära till hands när du läser. Sedan vill jag också verkligen rekommendera Brevet till Alice av Malin Letser. Den är både rolig, djup och vemodig, som den ultimata feelgoodboken ska vara.