fbpx

Pauline Riccius

Tvillingsystrarna

Genre: Skönlitteratur
Omslag: Emma Graves
Utgivningsdag: 2021-05-19

Efter år av misslyckade försök att få barn får Monica och Magnus äntligen åka och hämta sin adoptivdotter i Thailand. Väl framme på barnhemmet i Bangkoks mest utbredda slumområde, visar det sig att deras barn har en tvillingsyster.

Linn och Liv växer upp i 1980-talets Västervik. Trots att de inte känner till något annat får de höra att de är fel och annorlunda. Utanförskapet för dem samman och till slut har de bara varandra. När Liv flyttar hemifrån för att satsa på en karriär som balettdansös på Operan i Stockholm, blir Linn lämnad kvar och systrarna glider ifrån varandra. 

Dansen kommer att betyda allt för Liv men kampen om de bästa rollerna är stenhård. Hon pressar sig till gränsen för vad kroppen klarar av och får betala ett högt pris för sina framgångar. Linn finns ändå alltid där för henne, beredd att lyssna och trösta. Att lindra andra människors lidande har blivit hennes sätt att förtränga känslan av övergivenhet. Men när Linn blir allvarligt sjuk kastas allt omkull och Liv måste ensam ge sig ut på en resa tillbaka till Thailand som hon lämnade mer än trettio år tidigare.


”(…) en intensiv berättelse om närhet, avstånd och utanförskap, som rör sig från den ordlösa förståelsen mellan två systrar till avståndet mellan dem och omvärlden. (…) Debutanten Pauline Riccius berättar fint om tvillingarnas uppväxt, och ger deras intensiva gemenskap en mörk skugga, i deras ständiga känsla av att inte riktigt höra till i Sverige.”
Lotta Olsson, DN Kultur

Tvillingsystrarna är en genomtänkt, väl gestaltad och rappt berättad roman om både ett äktenskaps känslomässiga dynamik och den arkaiska styrkan i moder-, dotter-och systerskap. Det är lätt att känna igen sig i den mänskliga psykologin som blottläggs, i skildringen av ensamhet, längtan att höra till och bli bekräftad, samtidigt som man behöver hitta sin egen väg.”
– Katarina Tavakol,
BTJ

”En finstämd, vacker och gripande debut. En stark läsupplevelse om att hitta sig själv bakom fasader och utan alla relationer som påverkar.”
– Lisas_bok_o_klokskap


Format: inbunden: 9789177992981, e-bok: 9789177992998, ljudbok: 9789177993834, pocket: 9789177993001

Fler av Pauline Riccius

Solvinden
Pauline Riccius
Inbunden, E-bok, Ljudbok, Pocket
Tvillingsystrarna
Pauline Riccius
Inbunden, E-bok, Ljudbok
Öppna meny
Stäng meny