Anna Ihrén: ”Det är så fantastiskt roligt att skriva om ett paradis”
1 februari, 2024

Jakten på guldägget är den fjärde delen i Anna Ihréns uppskattade deckarserie för barn. Böckerna utspelar sig i västkustorten Smögen och i den nya boken ska detektiverna Stella och John fira påsk.

Vilken är din relation till Smögen?
– Smögen är den plats på jorden som jag älskar allra mest! Jag har varit där i över 50 år och det är så fantastiskt roligt att skriva om ett paradis, men precis som alla andra platser kan det drabbas av tjuvar. Det är tur att Stella och John finns så att de kan lösa alla brott som uppdagas.

I Jakten på guldägget är det påsk. De tidigare böckerna i serien utspelar sig under sommarlov, höstlov och jul. Är det viktigt att dina historier kretsar kring en högtid?
– Ja, det är lite viktigt med högtiderna eftersom jag själv är uppvuxen i Stockholm och Göteborg och har varit på Smögen vid ledigheter som familjen haft på just påsk, sommarlov, höstlov och jullov. Samma sak för mina barn som också åker upp vid alla högtider till Smögen. Sedan älskar jag själv våra högtider, så det ligger nära till hands att skriva om dem.

När jag var liten älskade jag Fem-böckerna och Kitty

I den här boken har ett värdefullt påskägg i guld försvunnit och detektivbyrån får rycka ut. Hur fick du idén till historien?
– När jag skulle skriva om påsken tänkte jag direkt på barnens älskade godispåskägg. Men så kom jag på min fascination av den ryske guldsmeden Fabergé och hans dyrbara påskägg gjorda av guld, ädelstenar och äkta pärlor. Tänk om något sådant försvinner. Det tyckte jag var spännande!

 Man pratar mycket om hur viktigt det är att få barn intresserade av att läsa. Vad tror du är allra viktigast för att väcka läsglädjen?
– Jag tänker jättemycket på det här med att väcka läsglädjen. När jag var liten älskade jag Fem-böckerna och Kitty. Jag ville skriva i den klassiska andan. Så serien om Stella och John är precis sådana böcker jag själv hade velat läsa i bokslukaråldern.

Böckerna i serien om Stellas och Johns detektivbyrå: