Karolina Schützer: ”Att skriva skönlitterärt kan vara utlämnande”
23 november, 2023

Karolina Schützer debuterade med dundersuccén Under stjärnorna i Paris i januari 2023. Nu har uppföljaren Snöfall över Paris släppts där vi än en gång möter Sophia. Livet i Paris blir inte så lugnt som Sophia hoppats på. Hemligheter uppdagas, samtidigt som Sophia får reda på att hon är gravid, något som blir mer av en chock än en glad överraskning. Även om kärleken till den nya pojkvännen Tristan växer sig allt starkare är det tydligt att de båda behöver göra upp med sina egna uppväxter. Här berättar Karolina om var hon finner inspiration, hur det kändes att återvända till Paris och hennes favoritdelar ur boken. 

Hur kändes det att återvända till Paris med Sophia?
– Att återvända till Paris med Sophia kändes som att återse en kär gammal vän! Hon hade mycket som hon ville berätta och det kändes som att hennes äventyr bara hade börjat i första boken. Jag ville verkligen fortsätta att lära känna Sophia mer. Sedan är det förstås extra härligt att befinna sig i världens vackraste stad när julen är i antågande. Jag har själv bott i Paris flera gånger, jag har bland annat jobbat som utrikesreporter för SVT med placering i Paris, så varje tillfälle för mig att återvända dit har ett magiskt skimmer över sig.

Vilken del av boken var din favorit att skriva och utforska?
– Vilken spännande fråga! Jag befinner mig själv i skede i livet där jag reflekterar över vad jag bär med mig och vad jag behöver släppa för att kunna gå vidare i livet, det var därför naturligt för mig att utforska de frågorna även hos Sophia och Tristan. Så det var nog de delar som jag tyckte mest om att skriva. I första boken, Under stjärnorna i Paris, lärde sig Sophia att lyssna inåt och försöka att inte bry sig så mycket om vad andra tänker. I den här boken går hon djupare in i sig själv och försöker se hur hennes förflutna hindrar henne från att leva det liv hon vill. Ett tema som återkommer i boken är om det går att fly från det förflutna, eller måste vi alla konfrontera våra demoner för att kunna leva fullt ut?

Vart finner du inspiration för ditt skrivande?
– Åh, på de mest oväntade platser! Inspiration finns överallt. I vackra gamla byggnader, i städer, när jag träffar nya människor eller bara i vardagliga situationer som när jag lämnar barnen i skolan. Ibland känns det nästan som att byggnader viskar hemligheter när jag går igenom dem, och uttrycket ”det sitter i väggarna” resonerar starkt med mig. Samtidigt hämtar jag mycket inspiration från min egen inre värld, från frågor och funderingar som jag själv brottas med. Att skriva skönlitterärt kan vara utlämnande, trots att berättelserna inte nödvändigtvis speglar mitt eget liv. Jag dras ofta, medvetet eller omedvetet, in i mina egna känslor och tycker att det är fascinerande att utforska det som känns obekvämt för att förstå varför det är så.

KAROLINA SCHÜTZER, född 1984, är journalist och författare med fötterna i Sverige och hjärtat i Frankrike, där hon både studerat och arbetat. Efter tio år som reporter, redaktör och programledare på Sveriges Television lämnade hon Stockholms innerstad för ett lugnare liv i Uppsala tillsammans med sin man, deras tre barn och katt. Vid sidan av skrivandet arbetar hon som kommunikatör vid Uppsala universitet. Hon debuterade 2022 med rosade Under stjärnorna i Paris. Snöfall över Paris är uppföljaren.