Niklas Kämpargård: ”Att vara förberedd handlar om att vara medveten”
16 november, 2023

Niklas Kämpargårds nya bok Urbant kaos – så klarar du kriser i det moderna samhället är en handbok som hjälper oss att tänka förebyggande och välja rätt i en snabbt skiftande vardag. I en värld med hög inflation, krig i Europa och höjd terrornivå kan krissituationer komma att bli mer aktuella nu än de varit förut. Vi behöver förbereda oss på olika scenarion långt innan de händer på riktigt. Niklas bok vill guida läsaren i det. 

Sedan din bok utkom i slutet av september har omvärlden skakats av många förödande skeenden. På vilka sätt tror du att din bok kan hjälpa oss att förstå omvärlden liksom vår egen beredskap?
– Ja, den senaste tidens svängningar både vad det gäller konflikter och miljöpåverkan, vi har just nu ett gigantiskt oljeutsläpp alldeles utanför där jag bor, ställer helt andra krav både på oss som individer, men också på samhället – även om inte alla förstår eller vill se den utvecklingen. I boken försöker jag resonera kring olika begrepp som numera är verklighet för en lång rad människor. Ja hörde senast på radion att mängden människor som riskerar att hamna i ekonomisk utsatthet eller som inte kommer att kunna betala sina skulder troligen kommer att öka under 2024. Detta till följd av att besparingar från pandemiåren då beräknas vara slut och att vår konsumtion – och ökade kostnader – sätter hushållsekonomin på prov. I boken får man stöd och råd kring hur man kan minska sin egen utsatthet och hur man kan förändra sin ekonomiska situation samtidigt som boken ger råd kring hur man kan bättra på sin egen beredskap för att vara bättre förberedd när förutsättningarna förändras. Enkla saker som gör det lättare att klara av små och stora samhällsutmaningar. Jag hoppas att det är en bok som ger människor förståelse för hur allt hänger samman och hur man kan ta ledarskapet över sin egen verklighet.

Hur gick skrivprocessen till?
– Jag utgick från olika problematiseringar som jag såg och fortfarande ser i samhället och skapade mig sådan kunskap som jag inte hade i tillräcklig omfattning sedan tidigare. Därefter försökte jag göra utmaningarna realistiska utan att skrämma och ge människor faktabakgrund och underlag för att bättra på sin egen krisberedskap. Att bli förberedd handlar i första hand inte om att skrämma och måla upp olika faror utan snarare om att se förändringar i samhällsstrukturen och skapa åtgärder för att minska eller undvika effekterna av dessa.

Jag gillar att odla min egen mat, att kunna utföra saker på egen hand och förhoppningsvis göra det hållbart

Varifrån kommer ditt intresse för beredskap, självhushållning och hållbarhet?
– Jag har nog alltid varit intresserad av att klara mig själv. Fick det förmodligen med modersmjölken då jag växte upp på en liten bondgård i Blekinge. Det fanns inte så mycket att göra och det jag ville ha eller behövde fick jag antingen tillverka på egen hand eller spara till under lång tid. Min första långresa sparade jag ihop till genom att sälja slöjdprodukter, jag gjorde olika sorters ljusstakar och tennarmband, som jag sålde till intresserade människor som jag passerade. Sålde mängder med slöjdprodukter till kökspersonalen i skolan, till medresenärer på tåget och till folk jag träffade både här och där. När jag var riktigt liten drömde jag om ett växthus, men det blev istället odlingsbänkar som morfar hjälpte mig att snickra ihop. Jag gillar att odla min egen mat, att kunna utföra saker på egen hand och förhoppningsvis göra det hållbart även om jag inte är perfekt på något sätt. Det är så mycket saker som styrs av kommersiella intressen som jag är helt emot. Exempelvis att byta fullt fungerade fönster i gamla hus och slänga ut platsbyggda kök i trä för att ersätta dem med låtsasprodukter i plast, spånskivor och laminat. Vad det gäller beredskap så handlar det om att ta ansvar för sin egen situation och se faror och utmaningar innan de inträffar på riktigt. Att vara förberedd handlar om att vara medveten och se utmaningar och skaffa saker och kunskap för att klara av dem innan de händer på riktigt. Förhoppningsvis lindrar en sådan beredskap effekterna av vad det än må vara som inträffar eller riskerar att hända och har man tur så blir utmaningarna aldrig verklighet.

NIKLAS KÄMPARGÅRD är författare, fotograf och föreläsare. Han har skrivit flera böcker om självhushållning, odling och krisberedskap, bland annat Krishandboken och Lev som en bonde. LB Förlag har tidigare gett ut fyra böcker av Niklas: Svemester: så reser du smart och hållbart i Sverige, Svemester – vinter, Vara ute och Vandra året om.