Kajsa Ingemarsson: ”Det magiska livet handlar om att leva med en inre frid”
8 november, 2023

Kajsa Ingemarssons nya bok 12 nycklar till ett magiskt liv är en inspirerande och handfast hjälp för dig som söker en djupare mening med tillvaron. I boken får du ta del av Kajsas erfarenheter och råd om hur du skapar ett magiskt liv. Bokens tolv nycklar leder dig på en resa inåt där du guidas att ta hand om dig själv, att ge rum för stillhet och följa dina drömmar. Vi ställde några frågor till Kajsa om hennes nya bok, det magiska livet, hennes skrivprocess och inspirationen till boken. 

Boken heter 12 nycklar till ett magiskt liv. Vad innebär ett magiskt liv för dig?
– Det magiska livet innebär i korthet att vara i flöde med livet. När jag inte gör motstånd mot det som är och det som händer får jag tillgång till mer av mig själv. Jag får också tillgång till en dimension av varandet som går bortanför vår konkreta verklighet. Jag kallar den för den formlösa världen. Det är när vi kommer i kontakt med den som magi uppstår. En sorts synergi där 1 + 1 blir mer än 2. Konkret kan det handla om att möjligheter öppnar sig som jag inte hade kunnat tänka ut eller förutse. Att händelser synkroniseras på ett sätt som inte går att planera, och att saker händer som leder mig att ta nya steg på nya stigar mot nya upptäckter. Det innebär inte nödvändigtvis att få allt vad sinnet pekar på – pengar, framgång och evig bliss. Snarare handlar det magiska livet om att leva med en inre frid, en känsla av mening och en upplevelse av inre rikedom. Ibland upplever vi hur det här magiska livet glimtar till i enstaka ögonblick, det tror jag vi alla har varit med om, men vi kan också förlänga de ögonblicken och leva mer eller mindre permanent i flödet. Detta är vad de 12 nycklarna syftar till, att visa dig hur du kan öppna upp för, och bejaka, ett magiskt liv.

På vilka sätt är 12 nycklar till ett magiskt liv lik dina andra böcker? På vilka sätt är den olik dem?
– Den som följt mig de senaste åren kommer förmodligen att känna igen sig. Det jag presenterar är inga nyheter. Jag tänker snarare att all visdom springer ur samma källa, men att den behöver formuleras på olika sätt i olika tider för att nå fram. Mitt arbete är att hitta exempel och att använda ett språk som känns relevant och som talar till den som söker vägledning idag. Det nya i den här boken är att jag har formulerat mina erfarenheter av personlig utveckling och andligt sökande i tolv konkreta råd, eller nycklar, för att tydliggöra att det finns steg vi alla kan ta för att må bättre, uppleva meningsfullhet och vara mer i synk med livet.

Hur var din skrivprocess?
– Idén kom till mig på ett underbart sätt, under en vistelse i Toscana. I en morgonmeditation klev Trollkarlen, som du kommer få möta i boken, in och sa att nu, nu är det dags! När jag började skriva insåg jag att jag hade den här idén redan för åtta år sedan. Uppenbarligen fanns det erfarenhet och visdom jag själv behövde hämta hem innan jag var redo att förverkliga den. Jag sa till Louise, min förläggare, i februari, att nu ska jag skriva den här boken och jag vill att den kommer ut i höst. En galen tidsplan, men det var den ”infon” jag själv hade fått i meditationen. Louise var storsint nog att tro inte bara på boken utan också på mig och min förmåga att slutföra det jag föresatt mig. Och tänk, det gick! Så här i efterhand undrar jag faktiskt hur, men jag gissar att svaret har med Trollkarlens magi att göra.

Vad hoppas du att läsarna främst ska ta med sig från boken?
Jag önskar att boken ska väcka en längtan hos läsaren, en insikt om att det faktiskt är görbart att öppna upp för ett magiskt liv. Det finns ingen fix och färdig mall för hur det ska se ut, men jag vet att det finns ett annat – och mer fruktbart – sätt att leva än det som präglar vår tid och vår värld. Om jag kan nå ut med det budskapet, om jag kan guida en enda människa att ta ett enda steg mot en ökad medvetenhet, så är boken i hamn!

KAJSA INGEMARSSON, född 1965, är en av landets mest lästa och uppskattade författare med en lång rad framgångsrika böcker bakom sig. Med den banbrytande Trilogin om hjärtats väg (2013-2015) tog hon på allvar plats som andlig inspiratör och lärare, och har sedan dess fått många nya följare och läsare som söker personlig utveckling på djupet. På senare år har böckerna Att landa som en trana och Isobels vandring, samt den guidade musikaliska meditationsserien Själens resa i 12 steg, hyllats av läsare och lyssnare. Kajsa Ingemarsson arbetar också som föreläsare, meditationsguide och livscoach.