Cassandra Brunstedt: ”Jag kände väldigt stor press att uppföljaren skulle bli i samma klass”
10 maj, 2023

Cassandra Brunstedt gjorde succé med debuten En enkel till Indien. Den var finalist i Årets feelgood och nominerad till Adlibrispriset 2022. Nu har uppföljaren Lyckliga gatan tur och retur kommit där vi får följa huvudkaraktären Ella Frank när hon startar ett retreat hemma i Sverige.

Äntligen är uppföljaren till En enkel till Indien ute, endast ett år efter första boken. Hur känns det nu när boken är ute?
– Just nu, när det gått ett par veckor, känns det faktiskt bara helt underbart. Jag har varit så himla nervös över hur uppföljaren skulle tas emot då En enkel till Indien fick ett oerhört varmt mottagande. Nu när jag hunnit få kontakt med läsarna och ett gäng helt fantastiska recensioner har trillat in känner jag bara tacksamhet och njuter av det storslagna privilegiet det är att få leva mitt i en dröm. Författarskapet är och kommer aldrig vara något jag tar för givet och det bubblar i hela kroppen när jag påminner mig om att allt det här faktiskt händer. På riktigt. Att jag får uppleva hur det är att skriva böcker, nå ut med historier och faktiskt testa att leva det här skrivande livet som jag alltid drömt om under min korta tid på jorden. Jag blir rörd bara jag tänker på det.

Hur var det att skriva Lyckliga gatan tur och retur jämfört med den första?
– Det var enkelt och sjukt svårt på en och samma gång. Jag kände väldigt stor press på att uppföljaren skulle bli i samma klass som En enkel till Indien. Jag hade mer begränsad tid och var samtidigt höggravid med en liten son, så luckorna för skrivande var väldigt svåra att få till. Samtidigt talade karaktärerna, som jag redan kände som nära vänner, så tydligt till mig och berättade tidigt åt vilka håll de ville gå. De viskade dagligen viktiga saker om handlingen som jag sedan bara kunde sätta mig ner och skriva. Uppföljaren gick snabbt att skriva då orden fullkomligt forsade ur mig.

Vad kan läsarna förvänta sig av den här boken?
– Många säger att det är precis samma ton som En enkel till Indien och att böckerna är lika och olika på samma gång, vilket jag gillar. För mig är Lyckliga gatan tur och retur en hyllning till kaoset vi ofta kallar livet där ingenting är perfekt eller blir riktigt som vi tänkt oss utan i stället precis som det ska. Jag hoppas även att min kärlek till djuren och naturen lyser igenom. Det blir återigen skönlitterär underhållning i form av en relationsroman som vävs ihop med personlig utveckling och självhjälp. Så räkna med flera tillfällen där läsaren får tillfälle att stanna upp och börja reflektera kring sitt eget liv.

Hur mycket mersmak har du fått av det skönlitterära skrivandet? Kommer det fler romaner?
– Det kommer definitivt fler romaner och jag är bara i början av mitt skrivande liv. Jag räknar minst med att hålla på till jag fyller tresiffrigt. Haha, ja ni hör ju.

Läs mer om Cassandra Brunstedt här.