Bokhandeln i fyrtornet nominerad till Årets bok!
2 maj, 2023

Brittiska Sharon Goslings roman Bokhandeln i fyrtornet är nominerad till Årets bok 2023, litteraturpriset där läsarna röstar fram en vinnare bland tolv nominerade böcker.

De svenska läsarna lärde känna Sharon Gosling genom hennes feelgooddebut Huset nedanför klipporna som gavs ut på svenska 2021. I februari i år kom den nu nominerade Bokhandeln i fyrtornet, en varm historia om en grupp excentriska karaktärer i en bokhandel på den skotska landsbygden.

– Jag är så glad att Bokhandeln i fyrtornet har blivit nominerad och det betyder mycket att priset utses av läsarna själva. Tack till alla som njuter av historien om Rachel och bokhandelns excentriska stamgäster, säger Sharon Gosling.

– Sharons böcker har en varm, genuin ton som läsare älskar. Jag är så glad över nomineringen som visar att de svenska läsarna har upptäckt vilken stjärna Sharon Gosling är, säger förläggare Louise Bäckelin.

Årets bok-juryns motivering:
Värmande som afternoon tea för själen!
Rachel jobbar i en bokhandel i en fyr i Skottland där byns bokälskare brukar samlas. Fyrtornet döljer en gåta som började med en tragedi för 200 år sedan … Genuint om vänskap över generationsgränserna, rostig kärlek, hemligheter och en jobbig get. Härliga karaktärer och brittisk humor och charm!

Om Bokhandeln i fyrtornet:
I hjärtat av en avlägsen by nära Aberdeenshirekusten i Skottland står ett malplacerat fyrtorn. Det byggdes för 200 år sedan av en excentrisk markägare och inhyser nu den enda bokhandeln på flera mils avstånd. Rachel kom till byn för fem år sedan och har sedan dess blivit kvar. När ägaren till bokhandeln i fyrtornet plötsligt dör, tar hon hand om den för att den inte ska gå förlorad.

En dag upptäcker Rachel en väl dold hemlighet i tornet och inser att det finns mer att veta om dess historia än hon trott. Kommer hon att upptäcka sanningen om fyrtornets första ägare? Och kan hon hindra att byns invånare får reda på den?

Utmärkelsen Årets bok instiftades 2016 och är ett återkommande litteraturpris som delas ut av Bonniers Bokklubbar. Tolv skönlitterära böcker väljs ut och nomineras av bokklubbens litteraturredaktörer. Böckerna ska ha varit utgivna på svenska under det gångna året. Därefter får svenska folket rösta fram sin favorit. Röstningen pågår mellan 2 maj och 3 september och vinnaren presenteras under Bokmässan i Göteborg.

Klicka här för att rösta på Bokhandeln i fyrtornet.