Sharon Gosling: ”Jag vill skriva något som läsarna har glädje av”
31 januari, 2023

I Sharon Goslings nya roman Bokhandeln i fyrtornet får vi träffa ett gäng udda personer som finner en gemenskap i byns originella bokhandel. 

Kan du berätta lite om dig själv som författare?
– Jag började som journalist och skrev om film och tv. De första böcker jag gav ut var facklitteratur som The Art and Making of Penny Dreadful och Tomb Raider: The Art and Making of the Film. Jag har alltid velat skriva skönlitteratur och det är det jag främst gör nu, både för vuxna och för barn. 

Du har skrivit i olika genrer som fantasy och science fiction, vad fick dig att börja skriva feelgood?
– Jag skriver de historier som dyker upp i mitt huvud, snarare än att tänka att de ska vara i en särskild genre. Min första publicerade skönlitterära bok var ett steampunk-äventyr för unga vuxna. Jag har skrivit barnlitteratur i historisk kontext utan några genremarkörer överhuvudtaget och jag tycker också om att skriva skräckhistorier. Men jag har alltid älskat att skriva romantik och feelgoodhistorier i olika former. Min första roman, Huset nedanför klipporna, hade funnits i mitt huvud under lång tid innan jag satte mig ner för att skriva den. 

Vad är viktigast för dig när du skriver en bok?
– Det viktigaste är att jag skriver något som läsarna kommer att ha glädje av. Jag vill berätta en bra historia, oavsett vilken form eller genre den kommer i. Karaktärerna är väldigt viktiga för mig och det är oftast där jag börjar, med att vilja berätta en historia om en viss person eller omständighet som de befinner sig i. 

Bokhandeln i fyrtornet handlar om Rachel som kommer till en liten skotsk by och tar över byns bokhandel. Efter ett tag upptäcker hon flera hemligheter i kopplade till bokhandeln och det gamla fyrtornet. Hur fick du inspiration till att skriva den här historien?
– Jag ville skriva en historia om en grupp människor som alla gömde sig för något men som hade hittat en plats där de kände sig hemma och blivit en slags osannolik familj. Grundidén var att historien skulle innehålla en fyr. Sedan kom idén om en bokhandel i fyren ganska snabbt och efter det hängde både miljön och historien ihop kände jag. Min man har en bokhandel och vårt hem är fullt av böcker från golv till tak. Mitt liv är böcker! Att skriva om en gemenskap som utvecklats kring just en originell bokhandel var väldigt naturligt för mig. 

Historien utspelar sig ju i ett fyrtorn, är du särskilt intresserad av fyrar?
– Jag älskar fyrar – de är både mystiska byggnader och stor ingenjörskonst. Fyrar har också inneburit ett ansträngande och ensamt liv för de människor som har bott där, vilket är väldigt fascinerande i sig. Fyren i den här boken är egentligen inte en fyr eftersom den ligger flera kilometer från havet och från början byggdes som en ”folly”, alltså en byggnad som främst är till för dekoration men som ser ut att ha ett annat syfte. Under den viktorianska tiden var det vanligt att rika engelska markägare byggde ”follies” som såg ut som slott men egentligen bara var replikor vars syfte var att imponera på grannarna. Fyren i Bokhandeln i fyrtornet byggdes i min historia ursprungligen som ett bibliotek, även om den också har en annan hemlighet som man får reda på under berättelsens gång. 

Vad vill du att läsarna ska känna när de läst klart Bokhandeln i fyrtornet?
– Som att bokhandelns stammisar blivit deras nya kompisgäng!

Läs mer om Sharon Gosling och hennes böcker här.