Emily Stone: ”Julen kan vara en svår tid”
17 november, 2022

Den brittiska författaren Emily Stones känslofyllda debutroman Alltid i december finns nu på svenska. Det är en vacker kärlekshistoria om Josie och Max – men också en historia om sorg och saknad. 

Vad fick dig att skriva Alltid i december?
– Jag minns exakt när jag fick idén. Jag var på ett kafé i London och åt lunch med en vän. Jag hade ganska nyligen förlorat en annan, nära vän. Hon var bara tjugoåtta år och dog oväntat av hjärnaneurysm, ett pulsåderbråck i hjärnan. Under lunchen pratade vi om sorg och om hur den bosätter sig i dig och det gav mig idén att skriva något som speglar just det. I Alltid i december förlorar huvudpersonen Josie sina föräldrar när hon är väldigt ung och varje år vid jul postar hon ett brev till dem för att de ska veta att hon fortfarande saknar dem. Hon bär med sig den sorgen, även om det är något som hände för länge sedan. Så träffar hon Max som också hanterar en egen sorg. Jag får historien att låta väldigt sorglig och deprimerande – men jag lovar att det är den inte! Det är i grunden en kärlekshistoria.

Kan du berätta lite om dig själv som författare?
– Jag försöker faktiskt fortfarande lista ut vem jag är som författare. Alltid i december är min debutroman och även om jag har skrivit ytterligare två romaner efter den, känns det fortfarande lite overkligt att kalla mig själv en ”författare”. Särskilt när andra människor frågar mig vad jag har för jobb! Vad jag nu vet, är jag är en författare som måste lägga mycket tid på att planera varje berättelse innan jag börjar skriva. Vissa kan skriva helt utan planering, det kan inte jag. Jag måste veta var historien tar vägen och jag måste absolut veta hur den slutar – innan jag ens börjar skriva! Så jag lägger ner ganska mycket tid på att klura ut både karaktärer och handling innan jag sätter igång. Självklart förändras en del saker efter det första utkastet och i redigeringen men i allmänhet gillar jag att ha en färdplan. Att se till att jag har tillräckligt med handling i berättelsen är det svåraste!

Huvudpersonerna i Alltid i december Josie och Max, är de baserade på verkliga personer?
– Nej, de är helt fiktiva. Huvudpersonen Josie kom jag på nästan omedelbart och hon blev verkligen levande på sidorna. Det låter kanske helt knäppt, men så var det. Jag visste hela tiden vilken typ av person hon skulle vara på grund av händelserna som hade format henne i barndomen. Hon är den viktigaste karaktären i boken för mig, jag gillar henne verkligen. Precis som Josie förlorade jag min mamma som liten, så jag känner för henne. Innerst inne är hon en drömmare, även om hon gömmer sig bakom praktiska saker. Hon är så fast i att hon är i trettioårsåldern och borde ha fått ordning på sitt liv, vilket hon absolut inte har, och det kan jag verkligen relatera till. Det finns absolut en del av mig i henne, men hon är helt sin egen person.

Max då, hur kom du på honom?
– Han var lite svårare och vaknade till liv först när jag verkligen började skriva historien ur hans synvinkel. Jag fick jobba med att komma under huden på honom för att verkligen förstå honom. 

Alltid i december utspelar sig under julen, är det en speciell högtid för dig?
– Det finns så många saker som jag älskar med julen. Jag älskar, verkligen älskar, maten. Jag älskar glöggen. Jag älskar att klä upp mig och gå ut och äta med mina vänner. Julen är ju en bra anledning till att träffa de personer som står en närmast. Jag älskar också att fira och dansa och köpa julklappar till mina systerdöttrar och min systerson. Men jag vet att julen kan vara en svår tid för många och förväntningarna på att du ska vara lycklig kan göra det ännu svårare. I Alltid i december kämpar Josie med sorgen över att ha förlorat sina föräldrar och det påverkar hennes känslor kring julen. Jag förlorade min mamma när jag var sju, visserligen inte under julen, men jag tror att det har påverkat mina känslor kring jul, men också födelsedagar och andra tillfällen som blir milstolpar i ens liv och där frånvaron av nära och kära kan kännas extra svår. Det här är något som påverkar Josie, särskilt i början av romanen och jag hoppas att jag har fångat det på ett bra sätt som inte blir för överväldigande. Det finns fortfarande massor av julmagi i boken!

Vad är det viktigaste för dig när du skriver en bok?
– Det är karaktärerna som är viktigast. Att ta reda på vilka de är och varför de gör som de gör. Ibland gör ju personerna i boken saker som läsaren kanske inte skulle göra, men även om du som läsare inte håller med, så måste du kunna förstå deras handlingar. Det händer att jag går tillbaka och funderar över saker som mina karaktärer gör eller säger och funderar på varför? Det gäller både huvudpersoner och bikaraktärer. En annan sak som är viktig för mig är att skriva ner historien snabbt. Om det tar för lång tid  börjar jag tvivla på mig själv och då blir jag aldrig klar. Jag behöver ett första utkast att jobba med, för det betyder att det finns något som jag kan förbättra.


Emily Stone är aktuell med Alltid i december som finns som bok, e-bok och ljudbok.