Martin Falkman: ”Vad som helst kan förändra människors liv”
2 november, 2022

Vad händer när en människa inte riktigt passar in i samhället? När hon inte hittar sin plats och känner sorg, saknad och ensamhet? Det utforskar Martin Falkman i nya Fallhöjd. En roman där en annorlunda hiss också får oväntad betydelse.

Martin, Fallhöjd är din femte roman. Vad handlar den om?
– Den handlar om Julia, som håller på att tappa fotfästet i tillvaron. Hon är i sorg, hon känner sig ensam – och hennes chef är en idiot utan empati. Hon vill gärna höra hemma någonstans men har det svårt med de sociala koderna. Hon upplever ett starkt psykiskt utanförskap. Åtminstone tills hon kliver in i en hiss i ett höghus och allt förändras.

Kan en hiss förändra en människas liv?
– Vad som helst kan förändra människors liv! Och det är något besynnerligt med hissen hon kliver in i. Något som inte stämmer. Det är som att hissen har en personlighet, något som får Julia att bli lugn. Hon försöker förstås ta reda på vad det är, men livet samarbetar inte alltid.

Och i hissen träffar hon några intressanta personer…
– Alla vet vi hur stelt det kan vara när man kliver in i en hiss där det redan står någon. Hur ska vi bete oss? Vad ska vi säga? Julia blir nyfiken. Människorna hon träffar i hissen distraherar henne från det trassliga som pågår i övriga livet. Hon känner sig plötsligt inte lika ensam.

Det låter som en annorlunda roman. Du har tidigare skrivit mer spänning, kommer dina läsare att känna igen sig?
– Det tror jag. Mina berättelser handlar ofta om enskilda människor och deras kamp för att hantera tillvaron. Det kan handla om sorg, ångest eller utanförskap och svårighet med relationer. Fallhöjd är inget undantag, utan är en väldigt mänsklig berättelse som innehåller både svärta och humor. Jag både tror och hoppas att det är en roman som sticker ut från mängden!

Läs mer om Fallhöjd här.