Grattis till Årets Selma, Åsa Hallengård
19 november, 2021

I onsdags tilldelades Åsa Hallengård Årets Selma av Föreningen Selma i Landskrona. Utmärkelsen går till en kvinna som under det gångna året har utfört en prestation i Landskrona med omnejd. I sina böcker lyfter Hallengård fram Landskrona.

Stort grattis till Årets Selma! Hur känns det? 
– Tack! Jag blev totalt överraskad. Jag hade ingen aning om att jag skulle få det och det känns förstås ärofullt att man i Landskrona anser att jag är en Selma. Jag var så pigg när jag kom hem att jag aldrig kom i säng, men nu är jag desto tröttare då kvällen börjar komma ikapp. Tur att jag planerat läsdag med mina elever för att uppmärksamma Nationella läsdagen!

Vad betyder detta pris för dig? 
– Det är ett erkännande och innebär att fler får vetskap om mina böcker och mitt skrivande. Det sägs att man aldrig blir profet i sin hemby, men i och med den här utmärkelsen börjar jag se mig själv som om inte en författare så åtminstone en skrivande Landskronabo. 

Kan du berätta något om din kommande bok för LB Förlag (2022-05-08)?
– Min nya bok heter Konserverad kärlek och spröda drömmar. Den handlar om Gunilla som för en tynande tillvaro som rektor på en skola i en förort till Helsingborg. I sin ungdom var hon SM-mästare i rytmisk gymnastik. Fotbollslöftet Torsten och hon var stans snyggaste par och framtiden var hennes. Den unga Gunillas liv varvas med den äldres och vävs ihop. Liksom i mina tidigare böcker spelar Landskrona en stor roll. Den här gången skildrar jag staden särskilt i de partier som handlar om sent sextiotal och tidigt sjuttiotal. Boken handlar till stor del om att det tack vare vänskap och kärlek aldrig är för sent att våga leva. 

Föreningen Selma är ett lokalt resurscentrum för kvinnor i Landskrona som bland annat arbetar för att förmedla kunskap och kontakter, att stärka och synliggöra kvinnor i samhället och att lyfta viktiga ämnen som jämställdhets- och integrationsfrågor upp i debatten.

Åsa Hallengård har tidigare skrivit tre böcker. Konserverad kärlek och spröda drömmar är hennes första roman på LB Förlag. Hon älskar att vara utomhus och cykelpendlar mellan hemmet i Landskrona och arbetet som lärare i Helsingborg. Det är på cykelsadeln som manusidéerna växer fram.