”Att vandra är ett sätt att leva”
16 november, 2021

Någonstans i bakhuvudet känner nog många att de tycker om att vara ute, men att det är svårt att veta vart man ska börja. Var någonstans man ska vandra, vad man ska ha med sig och vad man bör tänka på? Frågor som dessa och många fler tar utelivsexperten Niklas Kämpargård upp i sin nya guidebok Vandra året om.

Inför releasen av Niklas Kämpargårds inspirationsbok har vi hört av oss till författaren med några frågor.

När började du intressera dig för naturen och att vandra? 
– Jag har varit intresserad av friluftsliv, natur och odling så länge jag kan minnas. Jag är född på en gård på landet där det inte fanns så mycket annat att göra. Korta vandringar har jag alltid gjort, men det var först under gymnasietiden som jag drog iväg lite längre, till fjälls och började upptäcka vandringens tjusning på riktigt. Numera vandrar jag hellre kortare än längre turer och njuter mer än jag ”pressar mig”.

Fördelen med vandring är att man kan variera längden efter form och utmaning, säger Niklas Kämpargård. Den som är dåligt tränad kan vandra kort och den som är bättre tränad kan vandra lite längre.
– Samma sak med mängden prylar som man bär med sig. En lätt ryggsäck för den som är svag (och smart) och tyngre för den som är mer tränad (och onödigt dum😉). 

Hur fick du idén och inspirationen till boken?  
– Vi pratar ofta, inte minst i pandemitider, om att det är mycket folk ute som upptäcker svensk natur. Samtidigt hörs klagomål på att naturen är full, att det är trångt på parkeringsplatser och att folk skräpar ner. Själv inser jag att det visserligen är välbesökt i många naturreservat på helgerna, men att det däremellan inte alls är lika välbesökt, trots att lederna och reservaten är precis lika fina på höstkanten som på sommaren.

Det fick Niklas att fundera på varför fler människor inte är ute året om. Och att det behövdes en bok – en guide – för att få nyfikenheten att vakna.
– Jag hoppas att boken ska få fler människor att våga ge sig ut och upptäcka svensk natur året om.

Och hur skulle du beskriva slutresultatet, boken Vandra året om
– Vandra året om är en inspirationsbok som på ett enkelt sätt förklarar hur man kan ge sig ut och vandra året om. Den ger dessutom tips på en rad utflyktsmål, både på nära håll och lite längre bort. Dessutom tipsar jag i boken om hur man kan göra vandringen lyxigare, kanske rentav bo på hotell och kombinera härliga vandringsdagar med välsmakande, enkel mat och schyssta utrustningstips. 

Vilka är dina topp 3-vandringsleder i boken? 
– Huvva, det där är inte lätt. Jag gillar Store Mosse Nationalpark, Tivedens Nationalpark och Ramsvikslandet i Bohuslän. På hemmaplan i Blekinge gillar jag särskilt Laxaleden längs Mörrumsån, Svalemålaleden i Järnavik och Blekingeledens guldkorn, avslutar Niklas Kämpargård. 

Låt oss packa våra ryggsäckar med fika och ge oss ut på vandring. Vi ses i skogen!

Niklas Kämpargård, författare.