Boktips – Thrillerromaner kan aldrig bli fel
11 november, 2021

Finns det något bättre att läsa under vinterhalvåret än thrillers och spänningsromaner? Man sitter där i höstmörkret, vänder sida efter sida och känner hur man får gåshud på armarna. Nej, nu måste man ha en bok att läsa. Känner du också det? Då måste vi tipsa om Nicholas Searles böcker som har precis allt man behöver.

Den gode lögnare
Han är en man som har ljugit i hela sitt liv. Svindlaren Roy Courtnay, drygt åttio år gammal, bor i en engelsk förort och står inför sitt livs största kupp: Han ska förföra den rika änkan Betty, som han fått kontakt med via en dejtingsida, för att lura åt sig hennes pengar. Men vem är Roy Courtnay? Vad har han tvingats gå igenom för att klara av att leva med alla sina lögner? Och varför tycks Betty vara så villig att bli hans nästa offer? Steg för steg börjar historien nystas upp, i en psykologisk thriller som tar sin början i Berlin 1938 och sträcker sig över nästan ett sekel, en tid med inslag av ofattbar ondska, kraftfullt motstånd och anmärkningsvärd godhet.

En förrädare i familjen
IRA -mannen Francis O Neill är tränad i att döda för ett högre syfte. Bridget är hans lojala fru som förväntas stå vid hans sida. Och hon har lärt sig att inte önska för mycket. Men en dag ser Bridget en möjlighet att skapa sig ett nytt liv. Ett liv utan våld, utan hemligheter och utan nattliga påringningar från främmande personer. Ett liv utan sin man. Men hon kommer att inse att friheten har ett högt pris. 

En man att lita på
Jake Winter har misslyckats. Både civila och säkerhetspersonal har omkommit under ett terroristdåd på en tågstation, en attack som underrättelseofficer Winter hade i uppgift att stoppa. Men trots att han nu är under utredning och tvingas granska sin egen kompetens, sina instinkter och beslut, så undanhåller Jake något. Utan sina chefers vetskap har Winter planterat en källa bland fyra jihadister, som planerar ytterligare ett dåd. Han hoppas att Rashid, en ung brittisk man som nyligen återvänt, desillusionerad, från krigsfältet, ska vara nyckeln till hans professionella återlösning. När hans tidigare handlingar ifrågasätts och dissekeras hänger allt på att denna operation lyckas. Men kan han verkligen lita på Rashid?

Nicholas Searle är en brittisk kriminalförfattare född i Cornwall och numera bosatt i Yorkshire. Innan han började skriva arbetade han med säkerhetsfrågor som statstjänsteman. Hans debutroman Den gode lögnarenhar blivit en av årets mest hyllade kriminalromaner i USA och England. Den har även nominerats till Svenska Deckarakademins pris för bästa översatta kriminalroman. En förrädare i hemmet är hans andra roman och En man att lita på är hans tredje.