Boktips – Tre feelgood-böcker att läsa
4 november, 2021

Mysigt, roligt och romantiskt med lite svärta. Det är huvudingredienserna i en riktigt bra feelgood-bok. Och vad vi behöver nu när höstmörkret tätnar kring oss är en riktigt bra feelgood-bok, eller varför inte tre. 

Alla känner apan är en varm och hoppingivande berättelse om en medelålders man som kommit vilse i livet. Problemet med Henry och Zoe inleds med meningen ”Frågan som håller honom vaken är: Vad är värst, att gifta sig med fel kvinna eller att krossa hennes hjärta i småbitar inför etthundratjugoåtta bröllopsgäster?”. I Kärlek utan manus får Nick ställa sig frågan om kärlek någonsin kan vara som på film. 

Alla känner apan 
Leonard vaknar utomhus en snömättad novembermorgon i centrala Stockholm med smak av bensin i munnen och vaga minnen av kvällen innan. Han vet inte var han är någonstans och han känner inte ens igen kläderna han har på sig. Och vems är Buddhan, korset och nyckeln som Leonard hittar i fickan på den vadderade orangea västen? För att hitta svaren ger sig Leonard ut på en fartfylld och vinglig resa som tar oss från ett snöigt Stockholm till ett hett Thailand. Längs vägen återfinns många insikter om människans svagheter och styrkor, men också om de stora frågorna som ensamhet, andlighet, barnlöshet och om sökandet efter lycka och kärlek.

Problemet med Henry och Zoe 
Henry och Zoe har mer gemensamt än vad de tror. Till exempel vill de båda till varje pris lägga det förflutna bakom sig. Henry har precis övergett sin ungdomsförälskelse på bröllopsdagen och åker till London där han hoppas kunna bygga upp sitt liv på nytt. Zoe har sina egna skäl att se över sitt liv, och hon tänker göra det genom att lämna London och resa över hela världen medan hon funderar på vad hon egentligen vill ha ut av livet. Hon vet inte vart hon är på väg, men hon är övertygad om att hon ska dit ensam. Om Henry och Zoe hade träffats för ett år sedan hade kanske allt sett annorlunda ut. Men det är inte så livet funkar och därför är den här boken inte heller en vanlig kärleksroman.

Kärlek utan manus 
Året är 2012 och Nick älskar Ellie. Han älskar henne lika mycket som han älskar sitt jobb som biografmaskinist, så när hon en dag säger att hon inte känner likadant rasar hela hans värld samman. Vad menar hon egentligen med att hennes känslor har förändrats? Nick försöker tänka tillbaka till när de först träffades, men minnena är lika romantiserade som de romantiska komedier han avgudar. Han hemsöks av hennes leende, deras interna skämt och av hur allting bara föll på plats när de träffades. Kan de någonsin ta sig tillbaka till den där perfekta natten 2008? Men Nick kommer snart lära sig att kärlek i verkligheten kanske är ännu bättre än kärlek på film.