Boktips – Hatet-trilogin
15 oktober, 2021

Är du ute efter en spännande bokserie som du kan sträckläsa i ett svep? Då vet vi precis vad du ska läsa! Magnus Jonssons succétrilogi Hatet handlar om Linn Ståhl som är krypteringsexpert och bistår kriminalpolisen i en del utredningar. Dessa böcker innehåller allt som man vill ha i en spänningsroman: mord, hemligheter och nervkittlande intriger. 

Mannen som lekte med dockor
Krypteringsexperten Linn Ståhl arbetar med sin doktorsavhandling på KTH när kriminalpolisen hör av sig och ber om hjälp med en utredning av ett makabert mord. En ung kvinna har hittats mördad i en lägenhet på Södermalm i Stockholm och omsorgsfullt styrts ut som en porslinsdocka. Linn har varit medlem i Antifascistisk aktion, en organisation som är svartlistad av Säpo, och är tidigare dömd för brott mot rikets säkerhet. Så det är under ömsesidig misstänksamhet hon börjar arbeta tillsammans med kriminalpoliserna Rickard Stenlander och Erik Svensson. Samtidigt som mördaren gäckar polisen vinner högerextrema krafter ny terräng i Sverige. Frågan är om Linn och polisen drivs av samma motiv.

Asätarna i Kungsträdgården
En eftermiddag i november utsätts SEB i Kungsträdgården för ett våldsamt angrepp. Krypskyttar beskjuter bankentrén och dödar flera av de anställda. Kriminalpoliserna Rickard Stenlander och Erik Svensson tillkallas. De misstänker att Sverige drabbats av ännu en terroristattack, bara månader efter dådet på Drottninggatan. Men trots en massiv insats slinker förövarna igenom polisens nät och verkar ha lämnat landet. Under utredningen framkommer det att samtliga offer arbetade på samma avdelning på banken. Men varför blev de dödade och av vem? Polisen anlitar den unga KTH-doktoranden, krypteringsexperten och tidigare AFA-medlemmen Linn Ståhl för att analysera offrens datorer. Det visar sig att det är många som haft något att dölja. Linn inser att de högerextremister som tidigare angripit henne kan vara inblandade igen, och genomför en egen parallellutredning för att få svar på sina misstankar. Ju mer hon gräver, desto tydligare blir det att hennes gamla fiender är tillbaka och att de är ute efter henne.

Kvinnan som jagade ensam
Linn Ståhl har bestämt sig för att aldrig mer samarbeta med Stockholmspolisen. Men när en av hennes tidigare vänner från Antifascistisk aktion söker upp henne i ett känsligt ärende och kort därefter återfinns död, kan hon inte undvika att bli involverad. Linn går motvilligt med på att ännu en gång bistå kriminalpoliserna Rickard Stenlander och Erik Svensson i en svår och mångbottnad utredning. Samtidigt slits hon mellan dubbla lojaliteter: hon inser att AFA behöver hjälp utifrån, men är inte beredd att avslöja organisationens olagliga aktiviteter för polisen. För att inte behöva förråda någon startar Linn en parallell utredning och tar på egen hand upp jakten på den misstänkta infiltratör som verkar avrätta AFA-medlemmar en efter en. Spåren leder henne till Danmark, till människor som redan tidigare velat se henne död.

Magnus Jonsson är bosatt på Södermalm i Stockholm och arbetar som gymnasielärare. Han debuterade som författare 2016 med boken Mannen som lekte med dockor, som är den första delen i Hatet-trilogin. Året efter gavs uppföljaren Asätarna i Kungsträdgården ut och 2019 kom den tredje och avslutande delen i trilogin, Kvinnan som jagade ensam.