Lotta Olsson tipsar
23 januari, 2018

DNs Lotta Olsson har läst hyllade ”Hemmets trygga vrå” av Cara Hunter och instämmer i lovorden! Boken finns att beställa på nätet och i butik från och med idag.

Så här skriver Lotta Olsson i DN; Det läskigaste som finns är när barn försvinner. Åttaåriga Daisy är utklädd till blomma när föräldrarna ordnar grillfest i villaträdgården vid floden i Oxford. Det är bara bekanta med på festen, men när den är slut är Daisy försvunnen. Ingen har sett något, men det blir ju lätt rörigt på fester. Pappa Barry stod vid grillen och mamma Sharon var upptagen med annat. Alla barn sprang ju omkring?

Som läsare blir man ju illamående omedelbart när en liten flicka är bortrövad, men det här är inte alls någon blodig deckare.

Polisen har förstås sina misstankar, och i sociala medier är det värre. Föräldrarna är förstås skyldiga, om inte annat så till att inte ha brytt sig tillräckligt om sin åttaåring. Brodern Leo verkar veta mer än han berättar för polisen, i alla fall.

Polisen Adam Fawley utreder fallet där varje ledtråd leder till nya misstankar och alla, inklusive Adam Fawley själv, beter sig underligt. Vem var Daisy egentligen? Hur såg familjelivet ut hemma hos Masons? Vilka fanns i närheten utöver familjen? Vem hade hon följt med utan att skrika?

Det är så fiffigt hopfogat att jag först efteråt inser vad jag har läst, för ”Hemmets trygga vrå” är inte bara en spännande deckare, det är en svårslagbar berättelse om familjer i vår tid. Det handlar om klasstillhörighet och drömmar, om vad som kännetecknar en familj och vad som inte får synas utåt.

Hemligheterna handlar inte bara om vad som hänt, utan om vad man känner för varandra. Föräldrar räcker inte till, somliga barn känner sig utanför redan från början och dessutom missar alla det mesta som händer med medlemmarna i den egna familjen.

Det är första delen i en serie om polisen Adam Fawley, som själv har förlorat ett barn. I Sverige kommer den ut först om ett par dagar, men den är värd att vänta på.