Deckarförfattaren Anna Ihrén hyllar sin födelsestad Göteborg
2 juni, 2023
Efter den fjärde och avslutande delen Guldstaden är nu Anna Ihréns rosade Jubileumsserie färdigställd. Nattvakten, Maskmakaren, Mästaren, och Guldstaden följer poliserna Dennis och Sandra när de tar sig an fall under upptakten till Göteborgs 400-årsjubileum.

Hur kom du på idén att skriva en bokserie som räknar ner till Göteborgs 400-årsjubileum?
– Jag var med och utformade en utställning på Göteborgs Stadsmuseum då man uppmärksammade stadens 300-årsjubileum som hade ägt rum 80 år tidigare. Då var det en historiker som skrev tre böcker om stadens historia som en gåva till jubileet. Jag tänkte att jag också ville skriva en hyllningsserie till min födelsestad. Nu till 400-årsjubileet kom tillfället men idén fick jag redan alltså 2003 och att det skulle vara deckare visste jag redan då, säger Anna Ihrén.

Huvudkaraktärerna Sandra och Dennis kommer ursprungligen från din serie Morden på Smögen. Varför valde du att låta dem återkomma i Jubileumsserien?
– Jag hade lagt ner hela mitt liv och all min fritid i cirka fem år på Dennis och Sandra i första serien och jag var inte redo att släppa dem. Det blir jag kanske aldrig! De är två av mina närmaste vänner.

Hur har det varit att skriva den här serien i realtid?
– Det har varit överraskande och spännande. Jag hade ingen aning om att pandemin och kriget i Ukraina skulle ta huvudroller i världen. Böckerna följer exakt vår omvärld som jag fått till mig genom media och samtal med människor. Jag är faktiskt väldigt stolt över att kunna presentera ett minne till göteborgare och alla som älskar Göteborg. Nu har vi cirka 1200 sidor av Göteborgsminnen som vi kan spara till oss och våra barn. Serien utspelar sig 2018–2023 eftersom firandet även denna gång blev försenat med två år. Så den 4 juni är det dags. Guldstaden utspelar sig exakt 31 maj–6 juni 2023.

Du lyfter fram Göteborgs kulturella liv och olika konstarter i böckerna, berätta om det!
– Varje bok har fått en stad, utöver Göteborg, och en konstart tillägnad sig. Nattvakten har konstnärerna och Amsterdam, Maskmakaren har operan, musiken och Paris, Mästaren har arkitekt- och trädgårdskonsten och Berlin. I Guldstaden har hantverkskonsten fått ta plats och där är vi i Göteborg hela tiden eftersom den utspelar sig mitt under jubileumsfirandet. London finns också med i serien. Jag har varit på alla platser utom Berlin, eftersom pandemin hindrade mig från att resa då. Jag blev dock glad när redaktören skrev att jag hade fångat just Berlin alldeles särskilt fint.

Hur känns det nu när serien är avslutad?
– Jag känner stolthet och det är skönt att vara klar, men jag känner också saknad. Alla känslorna på en och samma gång. Fast det är nog inte sista gången jag skriver om Göteborg, men framöver blir det kanske inte ett sådant mastodontverk som fyra tjocka böcker. Jubileumsserien är otroligt nog fullbordad och det känns stort!

Läs mer om Anna Ihrén och hennes deckarserier.