Karolina Schützer: ”Jag tror att Paris helt enkelt väckte en lust och glöd i mig”
6 mars, 2023

Karolina Schützer har gjort succé med debuten Under stjärnorna i Paris. Romanen handlar om att våga lyssna på sig själv och släppa de förväntningar som andra har på hur vi ska leva våra liv. Redan i höst kommer uppföljaren Snöfall över Paris.

Hur var det att skriva din debutroman Under stjärnorna i Paris?
Att skriva Under stjärnorna i Paris var både underbart och svårt. Jag har en stor kärlek till Paris och älskade att få återvända till ”mina kvarter” varje gång jag öppnade datorn. Historien fanns redan i mig, så det var aldrig svårt att veta vad som skulle hända. Däremot finns det delar av boken som tar upp svåra känslor, som att hantera sorg, visa sårbarhet och våga välja sin egen väg i livet. När jag skrivit de delarna har jag varit tvungen att ge mycket av mig själv och det har varit en utmaning.

Du har arbetat med text i ditt yrke både som journalist och kommunikatör. Har du skrivit något annat skönlitterärt innan Under stjärnorna i Paris?
Ja, jag har skrivit skönlitterärt i många år. Jag har till exempel skrivit några manus för barn, som inte blivit utgivna. Jag tror att jag tänkte för mycket när jag arbetade med de texterna. Att jag ville för mycket och försökte konstruera historier. När jag skrev Under stjärnorna i Paris var det en helt annan känsla, en annan glöd och kraft. Min känsla under hela processen har varit att karaktärerna berättat för mig vad som hände i deras liv och så har jag skrivit ner det.

Du har tidigare berättat om när du kom till Paris för första gången som elvaåring. Vad var det som fick dig att fastna så för staden?
Jag har funderat mycket på det och kommit fram till att det är ungefär som att bli förälskad i en person. Hur förklarar vi det? Vad är det som gör att vi dras till varandra? Kärlek är något som är svårt att förklara, det är något som sker i det där undermedvetna som vi inte alltid kan förstå. Jag tror att Paris helt enkelt väckte en lust och glöd i mig som sedan stannat kvar. Det är något med den otroliga historia som staden bär på kombinerat med allt det vackra.

I din bok drömmer huvudkaraktären Sophia om att bli korrespondent i Mellanöstern. Har du några liknande drömmar?
Ja! Jag drömde i många år om att få bli just korrespondent i Mellanöstern. Jag pluggade arabiska på universitetet och åkte till Kairo för att gå en intensivkurs i arabiska. Det var verkligen ett tydligt mål jag hade. Men sedan fick vi barn och jag insåg att det inte var vad jag ville just då i livet. Drömmen om att få vistas mer i Mellanöstern finns där fortfarande, tur att jag bara är 38 år, vem vet vad som väntar längre fram i livet?

En uppföljare kommer ut redan i höst. Hur går det med skrivandet? Var det lätt att hitta en ny historia för Sophia?
Ja, Sophias historia var två böcker redan från början. Så det har inte känts svårt! Därför blev jag så himla glad när LB ville skriva ett tvåboksavtal. Det som däremot kändes som en utmaning var att skriva på tvåan samtidigt som vi redigerade ettan, men så snart första boken var helt klar blev det lättare att ”höra” karaktärerna berätta igen. Jag har också fått mycket energi när läsare hört av sig och sagt att de längtar efter uppföljaren. Nu längtar jag efter att få dela Sophias fortsatta äventyr med alla.

Läs mer om Karolina Schützer här.