Det blir dubbelt med spänning till jul
3 november, 2021

Anna Ihrén är ingen nybörjare inom författaryrket, hon har ett stort antal utgivna böcker bakom sig. Hennes succésserie Morden på Smögen har sålt i över 300 000 exemplar och förra året debuterade hon som barnboksförfattare. Ihréns författarkarriär stiger raskt rakt upp och nu har hon skrivit två julinspirerade spänningsromaner, Julmord i skärgården för vuxna och Julmysteriet på Smögen för barn. 

För att kolla av med Anna hur hon känner inför boksläppet av inte en utan två böcker, hörde vi av oss till henne och ställde några frågor. 

För de som inte känner dig sedan tidigare, hur skulle du beskriva dig själv? 
– Jag frågade min man och han svarade ”entusiastisk” och det stämmer nog, haha. Jag älskar havet, allt som har med bokbranschen att göra, att resa och god mat med tillhörande dryck. Som liten drömde jag om att bli författare och för mig är det faktiskt ett drömyrke, även om man ibland sliter av sig håret för att det är så svårt, framför allt att hitta tiden för att skriva.

Hur har det varit att skriva på två böcker som ska ges ut samtidigt? 
– Stressigt och roligt, alla känslor på samma gång. Men nu är jag så enormt stolt över att kunna presentera en spännande juldeckare för barn och en för vuxna samma år. Längtar!

Vad är skillnaden mellan att skriva böcker för barn och för vuxna? 
– Språket blir annorlunda och barnböckerna saknar mord, annars påminner de mycket om varandra. Det är nog mer likt än olikt, fast barnboken är lite kortare.

Hur fick du idén till serien om de unga Smögendetektiverna Stella och John? 
– Många på Smögen har frågat mig genom åren när jag ska börja skriva deckare för barn, men jag har inte vågat. Nu när mina egna barn är 9 och 10 år kände jag att det var nu eller aldrig. Och jag är glad att jag vågade, även om den målgruppen är så brutalt ärlig.

Julmord i skärgården är den femte delen i vuxenserien om Dennis och Sandra. Var hittar du all din inspiration och vad är det som är så speciellt med Smögen? 
– Det är femte delen i Smögenserien men åttonde deckaren om Dennis och Sandra. Det speciella med Smögen är att det känns som att resa minst 100 år tillbaka i tiden när man är där. Rosa klippor, ett hav som skiftar från turkost, till svart, till blått beroende av vädret och hela ön kantas av sjöbodar i olika färger. Det är en paradisö där äventyret väntar på en överallt. Jag älskar Smögen djupt och det är där jag hittar inspirationen, tillsammans med alla spännande möten med människor som man träffar på i livet. 

Anna Ihrén , författare.