Boktips – Jag kan inte sluta gråta och Hennes gröna ögon
8 oktober, 2021

Anne Liljeroth har skrivit fantastiska romaner och hennes bok Jag kan inte sluta gråta har hyllats i media för sitt sätt att ge röst åt människor som drabbats av utmattning, vår tids stora folksjukdom. Hennes gröna ögon berättar en helt annan historia, men som är mint lika berörande.

Jag kan inte sluta gråta 
Vem står dig närmast när tillvaron rämnar? En enkel fråga och en varm hand får Josefins tillvaro att rasa samman. Hon hamnar i sin egen värsta mardröm, för utmattning är något som drabbar andra och inte henne. Hon som alltid varit den starka, den som varit bra på att tänka logiskt och dra slutsatser är plötsligt tom och värdelös och väldigt ensam. Rädslan är värst. Att kanske aldrig bli hel, att inte räcka till för sina barn, att bli lämnad, att spärras in. Att inte veta. Josefin söker efter svar, medan människorna runt henne blir allt mer otåliga. Hur länge ska detta pågå? Vem har Josefin blivit? Ovissheten drabbar hårt och till slut ställs hon inför beslut hon länge fruktat. Delar av sig själv har hon redan förlorat, vill hon behålla andra måste hon konfrontera sina värsta rädslor.  

Hennes gröna ögon 
En berättelse om en mor- och dotterrelation och om att förhålla sig till vad man bär på, om arv som inte går att ta på. Våra DNA. Vi kan acceptera dem eller vi kan förneka dem. Men de finns där. Vi kan se dem som gåvor, eller som bördor. Vi har alla en relation till vår egen historia. Det är en berättelse om att vara känslig och skör, om att känna sig ensam, om att längta och vara rädd för att bli ännu ensammare. En historia om hur det kan vara att vara lite annorlunda, om att ha väldigt gröna ögon. När Isabelle möter Margareta snubblar hon över en familjehemlighet, och hon börjar söka efter ett större sammanhang. Hon blir besatt av att få veta varifrån hon kommer, att få veta vem hon är och vad hon bär på. Hon vill veta sanningen om sig själv. 

Anne Liljeroth är född 1963 i Skara, men bor sedan flera år tillbaka i Stockholm. Hon debuterade som författare 2013 och idag skriver hon på heltid. 2019 gav Anne ut sin fjärde bok, Jag kan inte sluta gråta, på LB Förlag. Samma år gav hon även ut Hennes gröna ögon på LB Förlag. Sedan dess har Anne skrivit två hyllande romaner om städerskan Danuta, Ett rent helvete och Ett rent samvete