Frida Skybäck spänningsdebuterar
23 september, 2021

Äntligen är höstens mest efterlängtade spänningsroman här, Frida Skybäcks debut De rotlösa. Frida må debutera som spänningsförfattare, men har tidigare skrivit åtta böcker och firar i år tio år som författare. Hon är känd som Sveriges feelgooddrottning och har tidigare gett ut böckerna Bokhandeln på Riverside DriveBokcirkeln vid världens ände och Bokskåpets hemlighet på LB Förlag.

Vi har tagit pulsen på Frida inför släppet av De rotlösa och hennes tioårsjubileum.

Berätta om din nya bok, De rotlösa? 

De rotlösa är min första spänningsroman. Boken utspelar sig i Malmö och handlar om syskonen Lydia och Dani. Dani har ett kriminellt förflutet, men lever sedan ett par år tillbaka ett vanligt liv med jobb och familj. När han anklagas för ett allvarligt brott vet inte Lydia vad hon ska tro, och det blir början på en intensiv jakt på sanningen.

Hur kommer det sig att du valde att göra ett genrebyte? 

Jag har alltid älskat den goda historien – böcker med en spännande handling som fångar mig, engagerande livsöden och karaktärer jag vill veta mer om. När jag skriver en ny roman är det stilen, uttrycken, intrigen och karaktärsutvecklingen som står i centrum. Jag vill skapa ett universum och det där med genre tänker jag ofta inte på förrän min bokidé har kommit en bit på vägen. Med andra ord följer jag skrivlusten dit den tar mig och efter att ha skrivit fem historiska romaner och tre feelgoodhistorier var det dags att testa något nytt. Dock har alla mina tidigare böcker innehållit krimelement som mysterier, försvunna personer och mord, så steget till spänningsgenren var inte särskilt långt och jag tror att mina läsare fortfarande kommer att känna igen sig. 

Vad ska en bra bok ge sin läsare?

Jag är intresserad av människor och relationer och det är alltid karaktärerna som fångar mig först. Blir jag tillräckligt nyfiken på dem fortsätter jag att läsa och en bra intrig och ett vackert språk lyfter upplevelsen ytterligare.

I år firar du tio år som författare, hur känns det?

Det känns helt otroligt att det är tio år sedan min första bok släpptes. Jag bar länge på en dröm om att bli författare, så när jag väl fick det där första bokkontraktet förändrade det mitt liv. Det har varit en lång och spännande resa och idag är jag väldigt glad och tacksam att jag kan leva på mitt författarskap. Att skriva är det absolut roligaste jag vet och jag hoppas att jag får fortsätta med det resten av livet. 

Frida Skybäck, författare. Foto: Robert Eriksson